sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Duurzame Energie

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Duurzame Energie-kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld Bekijk de voorbeelden
  • Handige formules en interactieve berekeningen. Bekijk de voorbeelden
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 275,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Duurzame Energie

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice: 088 58 40 888
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Blauwe energie

Met blauwe energie wordt energie bedoeld die kan worden gewonnen door het verschil in zoutconcentratie tussen zout water en zoet water te benutten. Dit kan met twee technieken: osmose (bekend als PRO: pressure retarded osmosis) en omgekeerde elektrolyse (bekend als RED: reversed electro dialysis). De restproducten van beide technieken zijn uitgefilterd sediment en brak water. In beide gevallen maakt men gebruik van membranen.

 

Beide technieken zijn al geruime tijd bekend en worden ook gebruikt, het meest in de medische en de biotechnologie – en uiteraard de toepassing van de omgekeerde osmose voor het zoet maken van brak en zout water. Betrekkelijk nieuw is de omgekeerde techniek: pas in de jaren zeventig (tijdens de tweede oliecrisis) werd serieus gekeken naar het maken van energie met behulp van verschillen in zoutgehalte. Beide technologieen, osmose en omgekeerde elektrolyse, kwamen voor energieproductie veel te duur uit. Dit kwam hoofdzakelijk door de hoge kosten van de benodigde membranen en de betrekkelijk slechte werking daarvan. Om een enigszins relevant vermogen te realiseren, zouden er enorme installaties moeten worden gebouwd, met oppervlakten van vele vierkante kilometers. Door de nieuwe membraantechnologie is dat probleem inmiddels voor een groot deel opgelost en wordt er op diverse plaatsen in de wereld gewerkt aan proefeenheden die elektriciteit opwekken met behulp van de beide technieken.

Het wereldwijde potentieel voor blauwe energie is aanzienlijk: met de uitstroom van rivieren, direct of via estuaria, zou men in theorie wereldwijd een vermogen van 2,6 TW kunnen genereren. Dat is circa 20% van de mondiale energievraag en circa 80% van het huidige mondiale elektriciteitsvermogen. Een tweede optie is om blauwe energie te produceren met behulp van zoutvoorkomens, hetzij afkomstig van zoutmijnen of industriële pekel, hetzij door middel van zout dat zich vormt in opdrogende estuaria. Een dergelijke optie is mogelijk voor ontwikkelingslanden in de tropen of in de woestijngebieden.

 

De twee technieken die nu in ontwikkeling zijn, osmotische druk en omgekeerde dialyse, worden hierna kort besproken.

 

Bron: Duurzame Energietechniek; ir. J. Ouwehand, ir. T.J. Papa, dr. W. Gilijamse, drs. J. de Geus, drs. J. de Wit, 2014

Osmotische druk, het PRO-proces

Omgekeerde dialyse, het RED-proces

Vergelijking PRO met RED

Blauwe energie in Nederland

Vooruitzichten

Gerelateerd aan Blauwe energie