sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Duurzame Energie

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Duurzame Energie-kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld Bekijk de voorbeelden
  • Handige formules en interactieve berekeningen. Bekijk de voorbeelden
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 275,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Duurzame Energie

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice: 088 58 40 888
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Aansluiting warmtepompen

Wanneer warmtepompen projectmatig worden ingepast, of dat nou in verband met nieuwbouw is of in renovatieprojecten, bestaat de kans dat er op zekere momenten overbelasting van het elektriciteitsnet ontstaat.

 

Het is daarom van belang in de voorbereiding al goed te kijken naar de mogelijkheden en verschillende aspecten van de elektrische inpassing van (meerdere) warmtepompen. In bestaande woningbouw is het erg belangrijk te toetsen wat het beschikbare vermogen in het elektriciteitsnet is. Bij nieuwbouw kan eventueel voor de aanleg van het elektriciteitsnet extra vermogen in het netwerk worden aangewend.

 

Gepland vermogen

Voordat men aanvangt met het installeren, dient zorgvuldig in kaart te worden gebracht welk vermogen er wordt toegevoegd aan de huisinstallatie. Een laagspanningsnet is meestal uitgelegd voor een gemiddeld vermogen van 1,1-1,4 kVA per woning omdat er een lage gelijktijdigheid is bij het gebruik van alle toestellen. Wanneer daar 2-3 kW aan wordt toegevoegd met een hogere gelijktijdigheid, is dat een serieuze aanslag op capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Bijzondere aandacht is daarbij vereist wanneer de bijstook en/of naverwarming elektrisch geschiedt.

 

Bijstook en/of naverwarming

Wanneer warmtebron en compressor (even) niet voldoende energie kunnen leveren, is er doorgaans een bijstook of naverwarmingsvoorziening. Het is zaak de verhouding tussen compressor en deze voorziening zorgvuldig te kiezen. Een paar honderd watt extra compressorvermogen (en bronvermogen), kunnen flink bezuinigen op het gebruik van (elektrische) bijstook of naverwarming en daarmee pieken in het elektriciteitsnet voorkomen. Daarnaast scheelt het de eindgebruiker in de portemonnee wanneer de bijstookvoorziening niet te vaak wordt aangesproken.

 

Een elektrische bijstook of naverwarming voorziening kan oplopen tot 9 kW, dat zou bovenop de huisinstallatie een vertienvoudiging betekenen van het totale vermogen van een woning. Gelijktijdige inschakeling van dat elektrische vermogen zou redelijkerwijs voorkomen moeten worden.

 

Verdeling over de  fasen

In een netwerk waarin alle woningen 1-fasig zijn aangesloten is de verdeling over de fasen doorgaans voldoende gecoördineerd. Wanneer de woningen echter drie-fasig zijn aangesloten is het zaak om goed te kijken naar de vermogens per fase van de warmtepompinstallatie. Ook wanneer de aansluiting van de warmtepompinstallatie drie-fasig is uitgevoerd kan zich in de installatie het nodige per fase afspelen.

 

Als hetzelfde type warmtepomp in een groot aantal woningen op dezelfde wijze wordt aangesloten op de fasen, kan dit leiden tot grote asymmetrie in de fasestromen. Dat leidt vervolgens tot asymmetrie in de fasespanningen, wat leidt tot slijtage en storingen in drie-fasen apparatuur (bijvoorbeeld de compressor). Zie ook: Profiel van warmtepompen.

 

Conclusie

Bij het inpassen van meerdere warmtepompen dient goed gekeken worden naar:

  • het beschikbare vermogen in het elektriciteitsnetwerk;
  • de verhouding tussen compressorvermogen en bijstookvoorziening;
  • de vermogens per fase van de warmtepompinstallatie.

 

Wanneer deze zaken inzichtelijk zijn, kan een goede vermogensplanning worden gemaakt door de installateur én netbeheerder van het lokale laagspanningsnet.

 

Meer lezen

Lees meer over de capaciteitsproblemen van het net bij het aansluiten van warmtepompen.

Lees meer over het profiel van warmtepompen.