sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Duurzame Energie

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Duurzame Energie-kennisbank

 • Kennis van experts altijd beschikbaar
 • Antwoorden, oplossingen en tools
 • Toevoegen van eigen notities mogelijk
 • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld Bekijk de voorbeelden
 • Handige formules en interactieve berekeningen. Bekijk de voorbeelden
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 275,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Duurzame Energie

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice: 088 58 40 888
Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Aansluiten van een μWKK

Voor het aansluiten van een μWKK op de elektrische installatie is een NPR-blad (Nederlandse Praktijk Richtlijn) geschreven. Dit blad, nummer 57, behandelt de elektrische aansluiting van de installatie. Hierbij wordt zowel gekeken naar bestaande als naar nieuwe installaties.

 

Daarnaast zijn er aandachtspunten die in beide situaties van belang zijn zoals:

 • opnemen van de μWKK in de beschermende vereffening;
 • zichtbaar maken bij de eindgroep dat een opwekker is aangesloten;
 • letten op mogelijke verhoging van de spanning door de opwekker;
 • de toepassing van aardlekschakelaars (afhankelijk van de type installatie).

 

Ten aanzien van de gebruikte aardlekschakelaars kan worden gesteld dat als aardlekbeveiliging nodig is, het type ALS (A of B) afhankelijk kan zijn van de mogelijkheid dat er gelijkstroom als foutstromen kunnen ontstaan. Het verdient aanbeveling dit met de leverancier van de installatie “kort te sluiten”.

 

Nieuwe installaties

Voor nieuwe installaties geldt dat de μWKK op een afzonderlijke eindgroep moet worden aangesloten. Deze eindgroep moet ook als zodanig zijn gemerkt. Als het toestel wordt aangesloten via een contactstop en een 16 A wandcontactdoos, dan is het maximale vermogen 16 A maal 230 V is 3680 VA.

 

Op dezelfde afzonderlijke eindgroep kunnen eventueel ook andere decentrale opwekkers worden aangesloten, zoals andere μWKK toestellen of bijvoorbeeld PV-systemen. Deze eindgroep mag dan alleen maar opwekkers bevatten en geen belastingen (zie de problematiek die hierdoor zou kunnen ontstaan bij bestaande installaties).

 

De eindgroep moet zoals altijd zijn beveiligd tegen overbelasting en kortsluiting. Het elektrische gedeelte van de μWKK is meestal niet meer dan 1 kW elektrisch dus een standaard 16 A beveiliging (automaat of smeltpatroon) is afdoende.

 

De μWKK moet ook worden opgenomen in de beschermende potentiaalvereffening.

 

Bestaande installaties

Bij een bestaande installatie heeft het aansluiten van een μWKK op een afzonderlijke eindgroep ook sterk de voorkeur. Voor de grotere installaties is dit ook nodig. Als de  μWKK wordt geplaatst als vervanger van een CV-ketel dan wil men deze graag aansluiten op de contactdoos waarop ook de CV-ketel was aangesloten. Het NPR-blad geeft daarvoor de mogelijkheid als:

 • het vermogen beperkt is tot 1 kW (eenfase);
 • er geen andere opwekkers op dezelfde groep zijn aangesloten;
 • de kans op overbelasting van leidingen nihil is.

 

Het probleem met een mogelijke overbelasting van de leiding is weergegeven in onderstaande afbeelding.

Mogelijke overbelasting vanwege opwekker in eindgroep

Mogelijke overbelasting vanwege opwekker in eindgroep.

 

Stel dat op een eindgroep een motor is aangesloten. Deze motor veroorzaakt een overbelasting en de stroom die de motor vraagt is 20,3 A. De aangesloten μWKK levert een stroom van 4,3 A (gebaseerd op het 1 kW vermogen). Dit betekent dat door de beveiliging aan het begin van de eindgroep een stroom van 16 A loopt.

 

Deze beveiliging is dan dus niet meer zo effectief. Dit is de reden dat in de huidige NEN 1010 wordt aangegeven dat een opwekker (zoals μWKK) op een afzonderlijke eindgroep moet worden aangesloten.

 

Voor kleine systemen (maximaal 1000 W) wordt dus een uitzondering gemaakt. Deze systemen mochten op een bestaande eindgroep worden aangesloten waar ook andere toestellen aanwezig waren. Wel mag door de toepassing van een μWKKde randvoorwaarden voor de beveiliging tegen overbelasting niet teniet worden gedaan. Deze randvoorwaarden zijn:

 • IBINIz
 • I2≤ 1,45 Iz

Omdat de geleverde stroom van de μWKK niet door het beveiligingstoestel wordt gezien, moet in de tweede vergelijking deze stroom bij de aanspreekstroom van het beveiligingstoestel worden opgeteld. De tweede voorwaarde wordt dan:

 

(I2 + IuWKK) ≤ 1,45 Iz

 

In de meeste installatiemethoden, zoals wordt toegepast in de woningen zal dit geen extra problemen geven. Alleen bij toepassing van aanleg van leidingen in een thermisch geïsoleerde wand kan dit een probleem geven. Dit zou opgelost kunnen worden door het kiezen van een 10 A eindgroep beveiliging.


Meer lezen

Lees meer over de werking van μWKK.

Gerelateerd aan Aansluiten van een μWKK

Meer over